Hvad sker der lige for angsten?

Jeg kaster mig i rædsel på sengen og gemmer mig under dynen. Himlen er mørk og dyster, og der flyver store flyvemaskiner rundt, altalt for tæt på mit vindue. Der kommer krig i dag, tænker jeg.

Lidt overraskende – og så alligevel ikke – var jeg som lille ægte bange for, at der skulle udbryde krig i Danmark. Jeg lod mig fuldkommen forblænde af de dystre tanker, og det selvom der slet ikke var noget farligt på færde – og det ved jeg, for jeg var der selv.

Før jeg overhovedet nåede at forstå, hvorfor jeg var så bange, forsvandt angsten igen. Og det mest pudsige var, at alt jeg skulle gøre for at få den væk, var at trække vejet ud af munden, mens jeg holdt mig for næsen. Tænk, at en tanke med så lidt virkelighedssans og logik, kan føles så sand. Dette blev et af mit livs helt store mysterier.

“Kan man virkelig være bange for alt?”

– spørger min måbende 5-årige ven, da jeg fortæller ham, at jeg engang kendte en mand, der var bange for vand. Han tester mig straks, ved at spørge om en endeløs række af ting, han umuligt kan tro man kan være bange for: Gummiænder, legetøjsmænd eller saftevand? Men intet er til syneladende for småt til at skabe utryghed i det skrøbelige menneskelige sind.

Voksen-angst

Selvom jeg hverken er bange for saftevand eller krig i Danmark (længere), fylder angsten stadig i mig – nu i nye sammenhænge: Angsten for at blive tyk, for ikke at opnå succes i livet, for at blive fattig – eller for at blive en dårlig mor. Den får mig til at føle mig fanget i min egen krop, og akavet i visse sociale sammenhænge. Desværre er det som om, at fidusen med fingrene som en klemme om næsen, ikke rigtig holder længere.

Dansker-angst

Selvom vi danskere er blandt verdens lykkeligste, stiger antallet af stress- og angst-ramte år for år. Og forekomsten af både angst og stress er særlig stor hos unge piger – den er faktisk fordoblet inden for de sidste 20 år. (Vidensråd for forebyggelse 2014, 15). Disse piger har større chance for senere i livet at opleve svære psykiske problemer, og det er derfor jeg beskæftiger mig med emnet. Faktisk er jeg i fuld gang med at lave en ny serie til min YouTube kanal, som forhåbentligt kan hjælpe disse unge piger. (Mere om det inden længe!).

Carla_BAforside

Heldigvis er angst ret let at behandle

Mange lette former for angst og anspændthed kan faktisk behandles ved motion, yoga eller massage – og god sund mad. Og hvis angsten er for svær til selv at slippe ud af, har Kognitiv Adfærdsterapi vist sig at være drøn effektiv. Denne terapi-form går ud på, at man sammen med en terapeut taler sig frem til de begivenheder og situationer, som har startet de overbevisninger og tankegange, der har ledt til angst. Herfra handler det så om, at undersøge om overbevisningerne holder stik, eller om det bygger på forkerte antagelser, som ikke tjener en. (Allgulander, Christer. Karolinska Institutet, Sverige Professor Kessing, Lars. Speciallæge i psykiatri, Danmark. Angstforeningen / Oplysning til patienter og pårørende om Generaliseret angst. 2009). Det kan også hjælpe at tale om problemet, ligesom tidligere angst-ramte Freja har udtalt til dr.dk:

– Efter at have været i en gruppe med andre børn med angst, og med mange snakke med mine forældre, kunne jeg mærke at jeg selv kunne styre, hvordan jeg skulle trække vejret, og jeg kunne spise igen. (Mathiasen, Marcus. Breum, Oliver. dr.dk 21/3 2016).

Fra frygt til Kærlighed

Ifølge min mor (Eckhart Tolle og andre spirituelle folk), kan man få opfyldt sine inderste ønsker, hvis man virkelig vil. Man skal blot lægge frygten fra sig og begynde at tro – så vil det ske.

Og det har jeg lissom prøvet før. Og det var fis i en hornlygte. Jeg kan stadig ikke flyve, og jeg bor stadig i en toværelses lejlighed på ydre Østerbro. Men noget siger mig alligevel, at de har ret.. Og at jeg måske bare ikke helt lykkes med at slippe min frygt.

For når jeg laver det jeg elsker: Drikker kaffe med mine veninder, klipper en sjov YouTube video, laver mad, kysser med min kæreste ovs. – så glemmer jeg alt om frygten indeni, og føler bare alt det jeg drømmer om.

Det handler om at turde tro på Kærligheden (den universielle energi der flyder frit i- og omkring os), og give slip i tankerne, som ikke tjener os:

Tør du?

Se et eksempel på, hvordan Rasmus Brohave overvinder sin “angst” for at tale om menstruation med undertegnede – lige her:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *