Hjemmelavet jul, sovs og tanker herom

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet at vågne op til lyden af juleferie, regnen der lander ude i min baghave, som er en skov, og nogle hunde der dimser rundt inde i stuen og ved besked. Ja, det er lige til at blive i julehumør af.

IMG_1738 copy

Min første juleferie dag

Jeg spildte derfor ikke tiden, og drønede tidligt afsted på min Gazelle cykel med (jule)lyskæde på styret.

Tidligt, fordi jeg skulle forbi lægen, for at få en celleforandringrings test i livmoderen, og det er der ved grød ikke megen jul over, men så er dét ligesom overstået. Straks herefter – cyklede jeg videre til Fitness DK, hvor den gode Vibeke stod klar til at steppe og styrketræne sammen med undertegnede. Vi sluttede af i dampbadet, og det var helt fornøjeligt alt sammen.

På vejen hjem, købte jeg en bogen Dobbler (for 5. gang, fordi jeg altid kommer til at give den væk), hyggedimser i Søstrene Grene, tre fuldfede berberiand bryster og et enkelt andelår.

Sidstnævnte købte jeg hos slagter Jensen, i Slagterriet, som er min yndlings slagter her i Århus. Jeg fik også gløgg af de fine herrer foran butikken, som var glade og i julestemning, på en næsten rørende måde. SÅ fint!

Den gode jule ånd

Da jeg kom hjem, gik mine julemiddags forberedelser ellers igang. Og det med en hel ny tilgang. Forventningens tilgang.

For er det bare mig, eller er vi nået til et punkt, hvor ingen bruger clementiner til andet end at proppe nelliker i, og julen på vulgær vis er kommet til at handle om at fråse kalorier i en så uhæmmet grad, at der må 7/0 fastes hele januar, for at regnestykket går op?

Hvad blev der af dét at glæde sig til noget, og ikke bare konstant afspise forventningen med konfekt og flæskesvær?

Så vidt jeg har forstået, er julen hjerternes fest, så med mindre vi skal tilføje ordet “stop” herefter, vil jeg opfordre alle til, at spise med besindelse og respekt for sin mavesæks størrelse. For det gør os jo ikke lykkeligere, altså den 3. portion, og de hastigt spiste chokolader mellem måltiderne.

Når det er sagt, så er juleaften noget helt særligt, og selvfølgelig skal der fråses, men for mit vedkommende, ikke overspises. Lykken ligger for mig ikke i sovsekanden, men i tilberedelsen og omhyggeligheden i at lave noget der virkelig smager godt!

Og med disse ord, vil jeg nu give dig mine bedste fifs til mine yndlings julesager:

Juleopskrifter fra Carlas Jul

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dagen før dagen

I dag lavede jeg andefond, så jeg kan lave en god ande sovs juleaften, uden at skulle stå og bakse med stegefedt og hvad ved jeg.

Fremgangsmåde:
Hak grøntsagerne og skær løget i både. Brun andelåret sammen med grøntsagerne i ovnen, hvor det faktisk gerne må blive en smule brændt, der giver bare en dybere smag og farve.

Tag fadet ud af ovnen og kog det i en stor gryde med 2 liter vand, laurbærblade, timian og peberkorn. Bring det hele i kog og skru så ned for blusset, så det kan simre i fred og ro 4 timers tid.

Si andelåret og grøntsagerne fra fonden, og stil fonden på køl natten over. Om morgenen har fedtet lagt sig, og det fjerner du med en ske, så den rene fond står tilbage.

Andefond:

 • 1 andelår
 • 1 pose blandede rudfrugter (gem rødbederne til en anden god gang)
 • 4 løg
 • 2 l vand
 • 10 timiankviste
 • 2 laurbærblade
 • 1 spsk hele peberkorn

OLYMPUS DIGITAL CAMERARis’ala’mande

Mens andelår og div. grøntsager bagte løs i ovnen, smuttede jeg store søde mandler og kogte risengrød efter pakkens anvisning, til risalamanden. Det kan man lige så godt lave dagen før, og så bare piske det sammen med flødeskum og vanilje på dagen. Bare husk, ikke at pisk fløden for hårdt, da den stivner yderligere når den bliver blandet med grøden.

Og da risengrød kræver opmærksomhed, blev jeg i køkkenet for at lave:

Langtidsstegte rødløgOLYMPUS DIGITAL CAMERA

– som kunne stå og simre sammen med lidt timian og en god skefuld biodynamisk gårdsmør. Godt til rødt kød!

GastrikOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Og vi stopper ikke hér, nej. For i bedste Brødrene Price stil, lavede jeg også en gastrik, som jeg skal bruge til at smage andesovsen til. Den har en sur-sød smag, og efter flere timer over blusset er:

 • 1 flaske vin
 • 200 g. sukker
 • 1/3 flaske Hindbær Balsamico

– kogt ind til en kraftig lille sag, som jeg snildt kan transportere med mig til København i morgen. Smart.

Kokos trøfler

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mens alle disse ting kogte, lavede jeg konfekt. Imod alle regler og direktiver for min skønne blog, har jeg grundet julens komme, taget mig den frihed, at blogge om kokostrøfler. Jeg har eksperimenteret med konfekt siden jeg var lille, men denne kokos trøffel, er et stensikkert hit, og jeg vil langt hellere spise et par stykker af dem, end marcipan med nougat stablet i firkanter og drysset med sølvkugler (noget jeg lavede som barn). For skal man omgå reglerne, så står chokoladetrøfler ved grød forrest i køen, og derfor vil jeg ikke snyde jer for opskriften.

På billedet oven over ses først den hvide chokolade, efter en tur i mikrobølgeovenen. Den varmede fløde hældes i, 1/3 af gangen, så det hele får en jævn konsistens. Det hele stilles på køl til det er stivnet, og blandes derefter med en pose poposmel, rulles rundt om en ristet hasselnød og i dyppes i enten kakaopulver, eller noget andet fiffigt, så som lakridspulver eller hybenkrymmel (begge dele kan købes i Urtekram).

Dette skal du bruge for at få 50 hvide kokos trøfler

 • 200 g hvid chokolade
 • 1/2 l piskefløde
 • 1 pose god kokosmel
 • 30 ristede skalfri hasselnødder (kan laves selv, ved at varme dem i ovnen, og rulle skallen af når den er poppet op).
 • kakao, lakridspulver eller hybenkrymmel

Mandelsnitter

OLYMPUS DIGITAL CAMERASidst men ikke mindst, bagte jeg småkager. Jeg freestylede lidt her, men de blev til al held gode, så her kommer opskriften:

Ingredienser
 • 165 g mel
 • en rulle biodynamisk 125 g. smør
 • 100 g økologisk rørsukker
 • 2 æggeblommer
 • 1 æggehvide
 • 25 g. søde mandler

Sådan gør man:

 • Smuldr mel og koldt smør
 • Tilsæt sukker og æggeblommer, og rør det sammen med en gaffen, og til sidst hænderne, så dejen samler sig, uden at du gennemælter den.
 • Rul dejen til en pølse, og mas den flad på siderne, så den bliver firkantet.
 • Pak dejen ind i folie, og læg den i fryseren i 1 times tid.
 • Skær så tynde skiver (7 af gangen, så de ikke knækker), og læg dem på en bageplade med bagepapir på.
 • Pensl skiverne med fløde og drys sukker på.
 • Bag kagerne ved 150 C, indtil de er let lysebrune (ca. 5 minutter)

Dette indlæg er skrevet i samarbejde med:
Slagterriget
Naturmælk
Urtekram 

Flere indlæg i samme stil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *