God kyllinge karma

Læs hvorfor netop denne citronkylling kan gøre din mave mæt, og i tilgift fylde den med god samvittighed:

Som founder og (eneste) skribent på verdens hastigst voksende blog, carlachloe.dk, bliver jeg ofte spurgt, hvorfor jeg går så meget op i økologi. I dette indlæg, vil jeg forklare dig hvorfor netop kyllinger skal være økologiske.

 Ingrediens liste til Kylling med nødder og citron: 

 • 1 majs plus kylling
 • blå birkes
 • 100 g. mandler 
 • 3 fed hvidløg
 • (20 g. god biodynamisk smør)
 • 2 løg
 • 3 usprøjtede citroner

Dette ved jeg:

 1. Vi spiser i Danmark 3 gange så meget kylling som i 1990’erne
 2. Kylling er billigt
 3. Kylling fodder, der ikke er genmodificeret, er røv dyrt, og får kyllingerne til at stige i pris, og så vil mange hellere købe udenlandske kylling, hvor de ikke har de samme regler om kemi i fodder.

Men både fornuft og moral taler imod denne tendens. For de stakkels kyllinger har ikke spor godt af den dårlige mad, og det har vi  naturligvis heller ikke. Når de er fyldt med kemi, går med triste tanker (fordi de aldrig har set dagens lys, og desuden bor som sild i en tynde) og alle kemikalierne de spiser – med, når lørdagskyllingen sættes til livs. Og det er noget godt gammeldags bras.

 – opskrift fortsat: Blend mandler, hvidløg og løg og fordel massen ud over kyllingen. Drys med birkes og læg tynde skiver citron over hele kyllingen. Sæt den i ovenen til den er brunet, og vær’ sikker på den har fået nok, ved at tjekke at saften er klar.

Så hvad gør vi?

Vi ser først og fremmest, på prisen af denne danske kylling. 44,96 kr. koster den i FøtexMen før den nåede så langt, havde den et godt liv. Ikke Saint Tropez tilstande, men for en kylling, et ganske hæderligt liv. Først og fremmest god mad, uden kemi. Hertil kommer, at kyllingerne fra Rose, har haft tid til at pleje sine  fjer og støvbade, for det elsker de, de kære små fjerede fætre. Og der ud over, har de boet med rigeligt plads til, at de kunne være der for hinanden. MajsPlus-kyllinger har nemlig 20% mere plads at boltre sig på hos de danske landmænd, de får hø og halm som aktivering i staldene og så må transporttiden til slagteriet ikke overstige 1½ time. Alt dette er jeg glad for at kunne støtte med den beskedne prisforskel, der ligger mellem en dansk øko rose kylling og en udenlandsk kemi kylling.

Så næste gang du skal handle, kan du løbe denne liste igennem, med  tre død nemme trin:

1. Undgå at køb udenlandsk kyllinger proppet med kemi.

2. Køb i stedet MajsPlus-kyllinger og vær god mod dig selv og fuglene for guds skyld.

3. Prøv mine opskrifter, og tilføj smør.

 Til kyllingen lavede jeg en frisk salat af 1 squash, et bundt radisser, med lidt øko mayo, jomfru olivenolie, lidt akasie honning ca. en spsk, en håndfuld ristede økologiske solsikke frø og sesam.

Det sidste kommer sig af, at min mor mente at kyllingen var blevet for tør. Og dér var min norske ven A. behjælpelig med et råd, hele vejen fra Oslo:

Du må steke den på lav varme lenge. Alternativt åpne skinnet over brystet å stikket inn masse smør. Timian og sitron funker alltid bra.

Tak til Aleks, tak til MajsPlus-kyllinge-landmændene og tak til Mullen, fordi hun aldrig holder sig for god til at sige sin mening.

7 thoughts on “God kyllinge karma

 1. Det ser lækkert ud – det skal vi klart prøve herhjemme.
  Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg har alle de rette intentioner om at købe økologiske kyllinger, men når jeg så står ved disken og ser prisen på den økologiske sammenlignet med den ikke-økologiske, så tager min pengepung over og vælger for mig. Men tror heller ikke jeg har set en økokylling til den pris før – den bliver hapset med næste gang 🙂

 2. Hej Carla. Hmm, nu kan det godt være jeg overser eller misforstår noget, men når jeg læser om Majs Plus-kyllingen på Rose´s hjemmeside, står der ikke noget om at den er økologisk? Der står bare at kyllingerne har haft mere plads, har fået bedre foder og ikke er fyldt med kemi. Det er jo rigtig godt, men da ikke det samme som at de er økologiske? Eller? Håber du kan opklare det for mig 🙂

 3. Hej Carla.
  Tak for en god blog. Jeg nyder din anderledes måde at skrive på – du har en hertil tilgang til at blogge. Tak, og velkommen til Århus 🙂

  Jeg vil bare lige bakke om om S’ kommentar. Den kylling du skriver om, er (da??!) ikke økologisk. Det ville man vist næppe kunne finde til den pris….
  Ikke desto mindre er jeg enig i, at den – på trods heraf – har haft det bedre end mange af de kyllinger der ligger i de danske kølediske.

 4. Kom lige til at tænke på, at jeg ville tippe om at Føtex kører jo 25 % på al økologi den første weekend I hver måned, så der kan man jo købe sin hele kylling (der vel koster ca 140 kr. hvis jeg husker korrekt), med 25 % rabat 🙂

 5. I har nok ret så, men jeg synes bare der på hjemmesiden stod en masse om økologiske kyllinger, så jeg formodede at det måtte den være. Men jeg retter det, hellere blive positivt overrasket end skuffet, når i kommer til køledisken og skal købe en kylling næste gang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *